Molnár Emese - JaMese

A JaMese egy etno-, dzsessz-, folk- és popműfajok között szabadon mozgó formáció, akiknek 2019-ben jelent meg meg harmadik nagylemezük, a Zenés Adventi Kalendárium. A zenekar névadója és egyúttal a projekt összefogója, Molnár Emese a magyar szak mellett énektanárként végzett az egyetemen, majd a Kőbányai Zenei Stúdióban képezte tovább magát a diplom a megszerzése után. Egyik első zenekara Why Not néven működött, ahol már együtt zenélt Éder Ferenccel és Udvarhelyi Gáborral. Dalaik ekkor még angol nyelven íródtak, az idő előrehaladtával azonban egyre fontosabbá vált számukra, hogy magyar nyelven szóljanak a közönségükhöz, mivel zenéjükben nagyon fontos szerepet töltenek be a szövegek. 
Erre utal a zenekar neve is, hiszen a JaMese név a zenekar énekesnőjének keresztnevén kívül magába foglalja a történeteket és a gondolatokat a „Mese” révén, és utal a szabadságra és a kreativitásra a zenei improvizációra, örömzenélésre használt „Jam” kifejezéssel. A mesék, történetek szeretetét Emese családjából hozta magával: vidéken nőtt fel, ahol gyermekkorától szívta magábga a legkülönfélébb történeteket. Tanár édesanyja vegyesen mesélt neki nagyapjától örökölt indiai meséket, operameséket, népmeséket, illetve Fellini filmet történetét. Ezek az értékálló mesék a zenekar dalaiban modern történetekként jelennek meg, amelyek aktuális, sokakat megmozgató gondolatokat közvetítenek a közönség felé. A JaMese legelső nagylemeze a Csak a Napba címmel jelent meg 2013-ban, majd Emese első gyermekének születését követően 2018 tavaszán jött ki második nagylemezük, a Bennem a Világ. A lemez címadó dalához Lackfi János írta a szöveget, de az albumon szerepel Szabó T. Anna Zenészdal című költeménye és Örökmúlás versének megzenésítése is. A tavalyi év nagy sikere a Szabó T. Anna verseire írt 24 dalból álló Zenés Adventi Kalendárium több hétig szerepelt a Mahasz eladási listáján, közvetlen karácsony előtt az előkelő hetedik helyen. A lemezen többek között olyan nevek szerepelnek, mint Palya Bea, Ferenczi György és Dalina énekegyüttes.
A 2013-ban indult négytagú zenekar dobosa, Badics Márk 2009-ben végzett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium jazzdob szakán. Alapító tagja a Kéknyúl zenekarnak és Premecz Trionak, 2010 ótá játszik David Yengibarian triojában és a Konyha zenekarban, Weisz Gáborral és Rózsa Istvánnal pedig 2016-tól zenél együtt a Fröccs Trióban. A zenekar basszusgitárosa, Éder Ferenc „Lá” a JaMese mellett állandó tagja a Relay Eni-time nevű formációnak, és országszerte turnézik a Fortissimo együttes fúvósnégyesével. Udvarhelyi Gábor, a JaMese gitárosa 2007-ben végzett a Kőbányai Zenei Stúdió gitár szakán, majd hosszú ideig játszott a Fabian Juli & Zoohackerben. Jelenleg a Zolbert zenekar tagja. 
A zenekar amellett, hogy rendszeresen játszik budapesti és vidéki klubokban, fellépett már a Művészetek Völgyében, a Fishing on Orfűn és a Hétrétország Fesziválon, illetve meghívást kapott az oroszországi Veise Jazz Fesztiválra. Emese egy, a Rekordernek adott interjújában zenéjükről úgy fogalmazott: „olyan zenét szeretnék csinálni, ami megnyitja az emberek szívét. Ennyi és nem több.” 
Honlap: http://www.jamese.hu

Az Art is Business a forprofit és kulturális szegmensek összekapcsolásáról szóló iniciatíva, amely magazinból, zártkörű eseményekből, díjból és díjátadóból áll.