Béres Attila

1. Miért fontos önnek a művészet és a forprofit összekapcsolása?

Igazából Magyarországon a forprofit és a színházművészet összekapcsolódása az elmúlt 30 évben nem igazán történt meg. Talán a képzőművészet területén lehetne több pozitív példát említeni, de lényegi áttörést ez sem jelent… A nemrégiben eltörölt tao-törvény kísérlet volt a gazdasági szereplők és a művészet összekapcsolására. Ez megbukott, aminek okai a gazdaság, a művészet és a politika területén egyaránt keresendők. Ennek ellenére, a forprofit és a színházművészet összekapcsolása létkérdés – kiváltképp a művészet szempontjából.


2. Miként nyilvánul meg munkája során az ön számára lényeges szemlélet?

A Miskolci Nemzeti Színház az elmúlt öt évben több sikeres együttműködést teremtett a gazdasági élet különböző szereplőivel. A Vodafone, a MOL, a Mirelite Kft, a Konecranes Kft., a Miskolc Autó kft. – mindegyikkel kiváló az együttműködésünk, s ez példaértékű lehet más, nonprofit gazdasági formában működő színház számára is. A Vodafone alapította, fiatal diplomás művészeknek megítélendő ösztöndíj programunk a pályakezdő színészek elindulását segítette.


3. Mire a legbüszkébb, amit eddigi munkája során elért?

Egyértelműen a Miskolci Nemzeti Színház teljesítményére. Az elmúlt időszakban színházi szakmai körökben a Miskolci Nemzeti Színházról, mint Magyarország egyik legprogresszívebb teátrumáról beszélnek és írnak. Fizető nézőink száma a közel 130.000 lakosú Miskolcon túllépi a 150.000-et. E teljesítmény nem lett volna lehetséges azon vezetői modell nélkül, amelyet az elmúlt öt év során alakítottunk ki. Az igazgató egyszemélyű felelősségének megtartása mellett, a stratégiai, művészeti, esztétikai döntések és döntés-előkészítő folyamatok egy öt tagú művészeti tanács feladatát képezik.

Miskolci Nemzeti Színház honlapja: https://mnsz.hu

Az Art is Business a forprofit és kulturális szegmensek összekapcsolásáról szóló iniciatíva, amely magazinból, zártkörű eseményekből, díjból és díjátadóból áll.