Erdődy Orsolya

1. Miért fontos önnek a művészet és a forprofit összekapcsolása?

A művészet (zene, film, képzőművészet, tánc stb…) kiapadhatatlan örömforrás az életben. Kikapcsol, motivál, jókedvre derít és sokszor gyógyít. A vállalkozói (forprofit) szemlélet működteti, lendületbe hozza a művészetet, és ösztönzően hat a művészek tevékenységére is. Segít megvalósítani a Budapesti Fesztiválzenekar misszióját, hogy minél több emberrel osszuk meg a zene szeretetét.

2. Miként nyilvánul meg munkája során az ön számára lényeges szemlélet?

Egy vállalkozó a tettek embere. A folyamatos innováció, új projektek fejlesztése jellemzi a Budapesti Fesztiválzenekar munkáját. A külső körülményeket, változásokat (például a Covid-19) nem nehézségként, hanem kihívásként és lehetőségként fogjuk fel, amelyek újításra ösztönöznek minket. Emellett rendkívül erős és széleskörű a BFZ társadalmi szerepvállalása. A karantén alatti hónapokban több mint 300 ingyenes koncertet adtunk online és budapesti bérházakban. Fontos számunkra, hogy ne csak azokkal találkozzunk, akik megengedhetik maguknak, hogy jegyet váltsanak a hagyományos koncerttermi hangversenyeinkre.

3. Mire a legbüszkébb, amit eddigi munkája során elért? 

Hatalmas megtiszteltetés és öröm számomra, hogy a BFZ Alapítvány kuratóriuma engem bízott meg a zenekar vezetésével – a menedzser-igazgatói pozíciót január 1- óta töltöm be. Nehéz időszakban vettem át a vezetést, a zenekar anyagi helyzete bizonytalan volt, a stábból számos kollégát el kellett bocsátani. Ezt követte a koronavírus-járvány kitörése és a karantén-időszak. Büszke vagyok arra, hogy a zenekar művészei egy pillanatra sem hagyták abba a munkát, a zárást követő naptól, élő kamarakoncerteket adtak online, amelyeket ezrek követtek a Facebookon és a zenekar honlapján. Ezáltal a szerető közönségünk számára elviselhetőbbé tehettük a bezártság okozta traumát. Csapatom pedig keményen dolgozott, hogy flexibilisen reagálva az állandóan változó feltételekre, megőrizzük tevékenységünk folyamatosságát és visszanyerjük a zenekar stabilitását. Úgy érzem, nagyon jó úton haladunk!

 

a Budapesti Fesztiválzenekar honlapja: https://bfz.hu/hu/

Az Art is Business a forprofit és kulturális szegmensek összekapcsolásáról szóló iniciatíva, amely magazinból, zártkörű eseményekből, díjból és díjátadóból áll.