Légrádi Gergely

az Oppenheim Ügyvédi Iroda partnere

1. Miért fontos önnek a művészet és a forprofit összekapcsolása?

A forprofit területnek alapvető dolga segíteni, támogatni a művészetet, a művészet különböző megjelenési formáit. Épp azért, hogy a művészek, az alkotók megfelelő – többek között – anyagi szabadság mellett tudjanak értéket létrehozni. Méghozzá a mindenkori aktuálpolitikától függetlenül, és a mindenkori állami kultúra-finanszírozás mellett. Ez az „összekapcsolás” azonban még messze nem egyértelmű, nem magától értetődő gyakorlat Magyarországon. Így azért is dolgozni kell, hogy ez az együttműködés egyáltalán téma legyen az érintettek között.

2. Miként nyilvánul meg munkája során az ön számára lényeges szemlélet?

Ami a szemlélet érdemét illeti, az a művészet és a forprofit területek kreatív és értékteremtő kapcsolódási pontjainak (ha úgy tetszik: interfészeinek) megkereséséről és mozgásba hozásáról szól. A szemlélet, a megközelítés lényege pedig abban áll, hogy folyamatosan jelen van napjainkban. Így alapvető célként működik akkor is, ha ügyvédként dolgozom, ha az Alapítvány a Magyar Színházakért projektjeit támogatom, és akkor is, ha irodalommal foglalkozom.

3. Mire a legbüszkébb, amit eddigi munkája során elért? 

Két „ügyet” is kiemelnék. Az Oppenheim Ügyvédi Iroda egyik alapító partnereként büszkeséggel tölt el, hogy kollégáim és jómagam az Oppenheim nevében több kulturális projektet és kezdeményezést is támogattunk anyagilag – méghozzá töretlenül – az elmúlt években. Másrészt öröm látni, hogy a magán-mecenatúrán alapuló Alapítvány a Magyar Színházakért évről-évre, egyre több olyan célját tudja megvalósítani, amelyeket maguk a színházcsinálók, a színházigazgatók álmodtak meg. Csak egyet kiemelve a több projekt közül: életre hívtuk az „e-színház” platformot, amely egyszerre biztosítja élő színházi előadások online megtekintését, illetve a már rögzített előadások elérését (egyfajta video-on-demand szolgáltatásként) számos érdekességgel, „extrával”. Kihívásokkal teli, izgalmas feladatot jelent a színházakkal együtt dolgozva, megalkotni és működtetni az „e-színház” platformot, majd a lehető legtöbb bevételt visszajuttatni az alkotókhoz, a színházakhoz.

 

Oppenheim ügyvédi iroda honlapja: http://www.oppenheimlegal.com/fooldal

Az Art is Business a forprofit és kulturális szegmensek összekapcsolásáról szóló iniciatíva, amely magazinból, zártkörű eseményekből, díjból és díjátadóból áll.