Palya Bea

1. Miért fontos az ön számára a művészet és a forprofit összekapcsolása?

 Az alkotáshoz keretek kellenek. Én az éneklés, a dalírás, egy-egy cikk megszülése során, a tudattalan  rétegekbe nyúlok le anyagért. Fejest ugrom az ismeretlenbe, a bizonytalanságba, a kreativitás olykor félelmekkel teli világába. Ám ha mindezt tűpontosan átgondolt keretek közt teszem, azaz az alkotói folyamathoz időtáblákat, pontosan átgondolt és leírt költségvetést rendelek, akkor közben  sokkal szabadabb vagyok. Így sokkal messzebbre mehetek, és még igazabb, őszintébb, ütősebb alkotásokat tudok létrehozni. Továbbá pedig, ha abból meg tudok élni, amit igazán szeretek csinálni, az egyensúlyban tart. Önazonosnak és értelmesnek érzem tőle az életem. Ez rengeteg energiát termel: ettől tudom a közösségemet-közönségemet is ebbe az irányba terelni, nagy erőkkel formálni magamat és másokat. Az egyéni alkotási folyamataim tehát az üzleti keretek közt tudják elnyerni végső céljukat: azt, hogy építsek egy olyan közösséget, amely önazonos, elégedett, energetikai maximumom működő egyénekből áll. A forprofit szemlélet segít hozzá ahhoz, hogy kiaknázzam a bennem rejlő lehetőségeket, és közben másoknak is megmutassam, hogy ezt pontosan miként csinálom. Egyre többen kapnak kedvet hozzá...  

2. Miként nyilvánul meg munkája során az ön számára lényeges szemlélet?

Többféleképp, de mondok egy konkrét példát. Önazonos akartam maradni, de közben növelni kívántam a hatósugaraimat. Mások számára is érezhetőbbé, érthetőbbé tettem hát, hogy mit is csinálok én,, mint énekes-dalszerző, előadó, tréner, és kitaláltam a bennem levő tudásanyagnak egy új közvetítő formát. Vettem egy nagy levegőt, (na jó, többet is, mert ehhez kellett sok bátorság) és csináltam egy kurzust: előbb levelező formában működött – nyolc évvel ezelőtt –, majd csiszoltam rajta, újabb struktúrába rendeztem. Így született meg a Szeretem az ötleteimet nevű online kurzusom. Ebben tehát benne van az alkotás szabad áradása, hiszen az online videóim is érzelmektől duzzadó, személyes történetekből lepárolt előadások, ugyanakkor tűpontos a kurzus szerkezeti felépítése. Struktúra és érzelem. A Szeretem az ötleteimet kurzus létezése azt a mítoszt is széttöri, miszerint egy érzelmeket mélyen átélő, sodró lelkű alkotó nem tud struktúrákat épiteni. Hát de, tud. Nem „vagy”, hanem „és”. 

3. Mire a legbüszkébb a munkája során, amit eddig elért? 

 Arra, ahogyan a Palya Bea Produkció működik. Ez egy cég, egy vállalkozás, egy értékrend, egy brand. És egy közösség is. Több évtizednyi kemény munka van mögötte, sok előzetes változata létezett, és ez a cég is sok változáson ment és megy át. Pont ez a rugalmasság az egyik fő jellemzőnk: kihívások, változások idején is meg tudjuk pillantani a nehézségek mögött az új lehetőségeket. A koronavírus a zeneipart a gyökereinél érinti. Ez nagyon nehéznek tűnik. Mi ebben a változásban is a szabadságot megvilágító reflektorfényünket állítjuk egyre élesebbre. 


Palya Bea honlapja: http://www.palyabea.hu

Az Art is Business a forprofit és kulturális szegmensek összekapcsolásáról szóló iniciatíva, amely magazinból, zártkörű eseményekből, díjból és díjátadóból áll.