Szinai Ádám

Miért fontos önnek a művészet és a forprofit összekapcsolása?

A művészet mindig is egyetemes értékeket közvetített, amelyek természetes alapját képezik életünknek. Évszázadokok keresztül a művészethez való hozzáférés a kiváltságosok előjoga volt, és a finanszírozás is vagy a nemesség vagy az egyház vállán nyugodott. Ahogy a világ demokratizálódott, az előjogok fokozatos visszaszorulásával olyan szereplők is előre tudtak lépni, akik a saját, felépített gazdasági erejüknél fogva kerestek helyet olyan területeken is, amelyek korábban zárva voltak előttük. A művészet ilyen: vállalatok és vezetőik aktív szerepet vállalva már szinte teljes mértékben helyettesítik a múzeumok gyűjtőmunkáját is, segítenek galériák és gyűjtemények fenntartásában, bővítésében vagy felépítésében, és ahhoz is hozzájárulnak, hogy a nemzeti művészeti vagyon az adott országban tudjon maradni.

Miként nyilvánul meg munkája során az ön számára lényeges szemlélet?

 A saját munkaköröm része az a feladat, hogy kezeljem a vállalat képzőművészeti vagyonát és előkészítsek egy új, kortárs művészeti ösztöndíjrendszert. Ez a folyamat sajnos a múlt évben ideiglenesen megakadt a koronavírus járvány okozta hangsúlyváltás miatt, de szeretnénk mielőbb visszatérni a megkezdett útra.

Mire a legbüszkébb, amit eddigi munkája során elért?

 Nincs ilyen, mindegyik együttműködés és projekt a maga módján különleges helyet foglal el és mindegyikre büszke vagyok. Hatás szempontjából a legutolsó Rembrandt kiállítást emelném ki, művészeti projekt szempontjából egy korábbi munkahelyemen bevezetett bankkártya kreatívokat mondanám, nemzetközi kulturális együttműködés szempontjából pedig egy velencei vedútakollekció bemutatása volt bizonyosan kiemelkedő. Képzőművészet mellett számos zene-, tánc- és fotóművészeti együttműködés és egyedi projekt is hozzá nőtt a szívemhez, a Zeneakadémiától kezdve a Mai Manó Múzeumig bezárólag.

 

Az Art is Business a forprofit és kulturális szegmensek összekapcsolásáról szóló iniciatíva, amely magazinból, zártkörű eseményekből, díjból és díjátadóból áll.